Het grote geheim + boekentip!

We zitten alweer in september en ondanks dat er nog mooi weer aan komt, duurt het nog maar een paar maanden voor we de Goedheiligman weer welkom mogen heten in ons land.
Nu Naomi bijna 9 is, vond ik dat het hoog tijd werd om haar het grote geheim maar eens te vertellen. Gewoon zomaar uit het niets, op een zomerse dag. Ooit vertelde een vriendin mij dat dat het juiste moment is om het je kind te vertellen, in de zomer. Omdat ze dan helemaal niet bezig zijn met Sinterklaas.

Hoe deden wij het?
Toen Jaimy naar groep 5 ging en surprises moest maken, heb ik het hem verteld. Ik wilde niet dat hij het van iemand anders zou horen. Eigenlijk hebben Jaimy en Naomi nooit echt vragen gesteld aan mij hierover. Grappig ook hoe verschillend dat is, want sommige kinderen brengen hun ouders in hele lastige posities als ze moeilijke vragen gaan stellen. Maar ik weet nog goed dat ik het met de moed in mijn schoenen vertelde en dat hij echt zichtbaar teleurgesteld was. Hij moest even nadenken en zei toen: “Oh dus alles was nep?”. Dat ging me wel aan mijn hart. Hij voelde zich echt voor de gek gehouden. Jaimy ging erover nadenken en af en toe kwam er eens een vraag. Wie al die cadeautjes dan koopt en wie er dan op de ramen klopt op pakjesavond. Anderzijds vond hij het gelukkig wel heel stoer dat hij het nu wist en omdat hij de grote broer was, dat hij het nog geheim moest houden voor zijn broertje en zusje, want die mochten het uiteraard nog niet weten. Dat bracht ook wat voordelen met zich mee, want als ik eens aan het shoppen was met Jaimy en ik zag iets leuks voor zijn broertje of zusje of zelfs voor hem zelf, konden we het gewoon vast meenemen.

Bij Naomi was het echter een ander verhaal. Toen zij vorig jaar naar groep 5 ging, was ik van plan om het ook haar op tijd te vertellen. Maar omdat zij in een combi 4/5 zat en het heel lang duurde voordat het duidelijk was of ze nu wel of niet surprises gingen doen, had ik mijn mond maar even gehouden. En toen was het eigenlijk al te laat… Want ze zat met haar hoofd al helemaal in de Sinterklaas sferen, ze was al druk aan het knippen in de speelgoedboeken en geloofde nog heilig. Ik kon het niet over mijn hart verdragen om het haar te vertellen, ik vond het zo zielig. Dus ik dacht ik houd mijn mond en mocht ze zelf naar mij toe komen met vragen, dan ga ik er niet over liegen. Maar ze kwam natuurlijk niet, ook niet toen de helft van haar groep surprises voor elkaar ging maken. Dat vond ze heel normaal, dat deed Jaimy namelijk ook vanaf groep 5. En ook niet toen we haar vertelden dat Sinterklaas dit jaar alleen bij mama kwam en dat ze bij papa kerst gingen vieren. We hebben er een fijne Sinterklaasavond van gemaakt, met het idee dat dit voor haar de laatste keer zou zijn dat ze geloofde.

En toen ik het haar dan laatst vertelde was ze ontdaan. Ze heeft er ook eigenlijk niet zoveel meer over gezegd daarna. Het is alweer een tijdje geleden, dus ik ben heel benieuwd of het besef straks nog komt, wanneer we de sinterklaas tijd weer tegemoet gaan en wat ze dan zal denken/zeggen/vragen.

Boekentip!
Natuurlijk heb ik nog een leuke tip voor jullie, voor als je het je kind nog moet gaan vertellen.
De moeder van een klasgenoot van Naomi gaf mij vorig jaar deze boekentip!

Sinterklaas voor grote kinderen, Chariva, uitgeverij: Kluitman € 14,99

 

In het boek wordt verteld wie Sinterklaas Γ©cht was, welke wonderen hij verrichtte en waarom hij heilig werd verklaard. De boodschap komt door dit boek met een zachte landing. Ook zit er een contract bij die het kind kan ondertekenen waarin hij of zij beloofd het grote geheim niet door te vertellen.

TIP: Bij Bol.com kun je ook een inkijkexemplaar bekijken + gratis verzending!
Je kunt het boek natuurlijk ook lenen bij de bibliotheek.

Wij hebben hem uiteindelijk niet gebruikt, maar ik vond het wel een hele goede tip en ik ga het ook zeker in mijn achterhoofd houden voor als het met Jesse zover is. Tot die tijd genieten wij er nog maar even van…

Afbeelding van R vT via Pixabay

Previous Post
Next Post

2 Comments

  • Altijd een lastig momentje als je ziet hoe intens ze genieten van die tijd zoals idd de speelgoedboeken uitpluizen en uitknippen om een verlanglijstje te maken.En niet te vergeten Het zetten van de schoen en de spanning om sochtends naar beneden te gaan…..ook wij waren van plan Het te vertellen maar Nina kwam toen ineens zelf met de vraag of hij echt of nep was….toen ze waarheid verteld haar gezicht betrok even ,maar ook hier is Nina nu de grote zus met HET geheim. Nina zat toen ik groep 5

  • Wij hadden het Wendy t Oh en ook bruin op tijd verteld. Maar die gi g volop in de negeer Stand en deed alles gewoon weer mee. Wij waren heel verbaasd. Toen was Sint afgelopen nou dat was weer een leuk feestje. En daarna vertelde ze volop dat hij niet echt bestaat maar het feestje te leuk is haha.

Leave a Reply